zondag 17 februari 2008

Wiki's

Vandaag verder gegaan met de lessen 16 en 17 van de web2.0 cursus. Ik ken wiki's natuurlijk al als lezer. Wikipedia gebruik ik zelfs vaak als eerste bron om even snel informatie te zoeken. Ik heb de discussie ook wel een beetje gevolgd over de betrouwbaarheid van de informatie.
Mijn doel was nu echter om ook echt te leren hoe wiki's werken, hoe je kunt meeschrijven, beheren etc. Daartoe heb ik de 'zandbak' gebruikt, dat schijnt op veel wiki's de vaste plek te zijn om te experimenteren. Die metafoor spreekt me natuurlijk erg aan, mijn blog heet niet voor niets 'Leren en spelen'. Het viel niet mee moet ik zeggen. Het duurt echt even voor ik uit had gevonden hoe je links maakt, afbeeldingen er in zet etc. Dat moet toch makkelijker kunnen lijkt me. Met een wiki-editor of zo. Die zullen er ook vast wel zijn, daar ga ik naar zoeken. Je kunt natuurlijk op een gegeven moment ook met knippen en plakken uit bestaande wiki's bepaalde wiki-code's overnemen, maar ja, dan moet je toch ook wel een beetje weten wat wat is.
Enfin, het resultaat is hier te zien. Ik ben nog niet te tevreden over de lay-out, maar dat komt de volgende keer.
Wat ik ook geleerd heb over wiki's is waar je ze wel en waar je ze beter niet voor kan gebruiken. Dat had ik tot nu toe niet zo helder voor ogen. Ik ga misschien voor mijn werk de onderwijswiki, Kiezen voor Talent beheren en tot nu toe zag ik daar tegenop omdat ik echt niet wist hoe je zoiets zou moeten aanpakken. Daar ben ik nu wat geruster op!

1 opmerking:

Unknown zei

Hoi Adriaan,

k vind je blog leuk, leerzaam.
Hij is niet te technisch, je bent duidelijk iets aan het leren.
Het is prettig in dit proces meegenomen te worden, inplaats van een verslag achteraf met succesverhalen.
Ik krijg ook zin om te beginnen.

Kijk naar leuke dichtbij uitleg van een wiki via dit linkje!
http://nl.youtube.com/watch?v=-dnL00TdmLY&feature=related

May